Meer dan honderd vrouwelijke profs gaan in tegen WK-sponsor Saoedi-Arabië: "Geld boven veiligheid"

Meer dan honderd vrouwelijke profs gaan in tegen WK-sponsor Saoedi-Arabië: "Geld boven veiligheid"
Foto: © photonews

De wereldvoetbalbond FIFA heeft een sponsordeal te strikken met Aramco uit Saoedi-Arabië. Heel wat vrouwelijke topspeelsters zijn daar niet van gediend en vragen aan FIFA om de sponsordeal op te zeggen.

Meer dan honderd speelsters hebben een open brief gelanceerd, waarin ze de plannen van de wereldvoetbalbond FIFA om met Aramco in zee te blijven gaan hekelen.

Mensenrechten in Saoedi-Arabië

De FIFA heeft een partnership tot 2027 met het bedrijf dat in handen is van de overheid van Saoedi-Arabië. Die hebben zo sponsorrechten voor het WK 2026 in de VS, Mexico en Canada. Maar ook voor het WK 2027 voor vrouwen in Brazilië.

De activiteiten van Aramco (en Saoedi-Arabië) zouden echter mensenrechten schaden en zeker die van vrouwen, menen ze in de open brief.

Meer dan honderd handtekeningen

"Naast een geldbron van het Saudische regime is Aramco ook een van de grootste vervuilers op de planeet die wij thuis noemen. Door de sponsoring van Aramco te aanvaarden, kiest FIFA geld boven de veiligheid van vrouwen en de veiligheid van de planeet."

"En dat is iets waar wij als speelsters allemaal tegen zijn, samen", zegt de kapitein van de Canadese nationale ploeg Jessie Fleming aldus Sporza. Ook onder meer Red Flame Ella Van Kerkhoven is bij de meer dan honderd vrouwen die de brief ondertekenden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Lees alles over het vrouwenvoetbal via www.vrouwenvoetbalkrant.be!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Super League

Nieuwste reacties