Is de komst van Tessa Wullaert een goede zaak? We nemen er onze barometers bij op verschillende vlakken

Is de komst van Tessa Wullaert een goede zaak? We nemen er onze barometers bij op verschillende vlakken
Foto: © photonews

Tessa Wullaert is terug in België en gaat met RSC Anderlecht op zoek naar successen in de Super League, de Beker van België en de Champions League. Maar is dat nu een goede of een slechte zaak? We houden het graag even onder de loep en bekijken het vanuit verschillende hoeken.

Voor Tessa Wullaert 

Voor Tessa Wullaert is de transfer naar eigen land goed nieuws. Ze wilde zelf wat meer stabiliteit en had na vijf jaar in grauwe industriesteden als Wolfsburg en Manchester mogelijk wel genoeg gezien. Dichter bij vaste vriend Mathias Deveugele, dichter bij de familie die ze al jaren moest missen. "Ik ben iemand die beslist op gevoel en ik heb vaak alleen gezeten in het buitenland", aldus Wullaert. 

De impact van het coronavirus - eindelijk opnieuw wat meer tijd kunnen spenderen bij de naasten - gaf mogelijk een doorslag om met nieuwe golven van dat virus indachtig opnieuw dichter bij huis te kruipen. Financieel zal ze wel (een beetje) inboeten, maar verder blijft ze prof bij Anderlecht en kan ze dus 'doen en laten' wat ze wil.

Bovendien zal ze bij Anderlecht wél opnieuw elke week opnieuw spelen en kan ze opnieuw heel belangrijk worden voor een ploeg, waar ze bij Wolfsburg en Manchester met periodes toch ook minder aan spelen toekwam. 

Naar een eventuele vierde Gouden Schoen toe is het ook handiger om wat extra in de picture te lopen en dat zal zeker moeten lukken bij Anderlecht. Rest de vraag of spelen tegen teams als Charleroi ook genoeg sportieve uitdaging is voor een speelster die binnen Europa toch bij de subtoppers hoort. Maar goed, dat is voor pakweg Laura De Neve of Tine De Caigny an sich niet zoveel anders.

Voor Anderlecht 

Wie de beste zaak heeft gedaan in de deal van Tessa Wullaert? Dat is zeker en vast RSC Anderlecht. Ze willen graag nog eens een ronde verder raken in de Champions League en daarvoor kan een extra kwaliteitsinjectie nooit kwaad.

Bovendien is het voor paars-wit ook zaak om ook dit jaar kampioen te worden in de hernieuwde Super League. Dat zou dan titel nummer 4 zijn en paars-wit wil een voortrekkersrol gaan spelen. "Niet enkel op sportief gebied, maar ook om meisjes aan het voetballen te krijgen", aldus CEO Van Eetvelt op een persconferentie.

"Uiteraard zijn we heel blij met deze knappe transfer", aldus coach Patrick Wachel. "Ik ken haar van bij Standard en we hebben veel goede herinneringen daaraan. Iedereen kent haar kwaliteiten: vista, techniek, snelheid, zeer polyvalent ..."

Voor de Belgische competitie 

Er is goed nieuws en er is slecht nieuws. Laat ons beginnen met het goede nieuws: als Anderlecht eens verder raakt in de Champions League, dan kan de Belgische competitie daarvan profiteren als het een beetje mee zit. 

Vanaf volgend seizoen mag de top-16 van Europa (in plaats van de top-12 nu) namelijk een tweede ploeg inschrijven in de Champions League en op termijn moet België daar proberen bij te horen. Enkele goede prestaties kunnen daartoe leiden, al staat België nu pas 25e.

Maar voor de Belgische competitie kan het ook slecht nieuws zijn, omdat het de spanning enerzijds er een beetje extra zou kunnen uithalen. Anderlecht was de voorbije jaren al ongenaakbaar en dat lijkt er met deze transfer niet beter op te gaan worden. Standard lijkt de grootste uitdager, de andere ploegen lijken elkaar verzwakt te hebben in een strijd om plek 3 en de top-5 (play-off 1). 

Voor de media-aandacht 

Ook hier een dubbel verhaal: Wullaert zelf zal voor extra media-aandacht zorgen en dat kan op zich alleen maar goed zijn voor het vrouwenvoetbal in het algemeen. Elke wedstrijd die wordt omkaderd is een goede zaak, elke journalist die een interview op televisie of in een krant zet ook.

Aan de andere kant zouden andere clubs kunnen worden ondergesneeuwd. Eleven Sports gaf nu al aan pas om de twee weken een wedstrijd uit te zenden, Anderlecht zal vermoedelijk het vaakst aan bod komen - de komst van Wullaert zal dat zeker in de hand werken. Hopelijk wordt er een goed evenwicht gevonden zodat iedereen kan meeprofiteren. 

Voor de Red Flames 

Manager vrouwenvoetbal Katrien Jans vindt het een goede zaak dat nu al meer dan 75% van de Red Flames in de eigen competitie spelen. Ook onder meer Heleen Jaques en Davinia Vanmechelen zijn terug naar België gekeerd.

Het zal nog afwachten worden of het niveau van de Belgische competitie hoog genoeg is om snel voor een extra injectie binnen de nationale ploeg te zorgen. De top-8 in Europa is het snelle doel, daarvoor moet Zwitserland in het najaar opzij gezet worden op weg naar het EK.

Op dat EK in Engeland moet dan ook eens de groepsfase worden overwonnen, daarna moeten de Flames zich ook plaatsen voor het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. Want enkel met resultaten komt extra aandacht, dat weten ze nu ook na een jaar in de schaduw. Laat ons hopen op het beste.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Lees alles over het vrouwenvoetbal via www.vrouwenvoetbalkrant.be!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Super League

Nieuwste reacties